Категории
ПОРТРЕТИ брой 1

родени на 13 юни_ Кристо и Жан – Клод / Лондон и природата ‘

двамата_

завинаги заедно в идеите си по света ‘

известно е, че Кристо и Жан-Клод финансират своите проекти единствено чрез продажба на авторските си подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

когато през 2009 година, Жан – Клод си отива от този свят_

проектите на артистичната двойка продължават да движат умовете и любопитството на публиката и биват както подписвани, така и реализирани в духа на тяхната заедност / изкуството винаги е било начин на мислене / общо дихание, въздух, живот /

Христо Явашев – Кристо и Жан – Клод / снимка: лична колекция

Христо Явашев – К р и с т о
Ж а н – К л о д /

родени на 13 юни, 1935г /

тя в Париж, той в Габрово
_________

занимаващ се с археологическото минало и история на градовете от североизточна България, дядото на Христо Явашев – Кристо е академик и носи името Анание Явашов.

/

намиращ се в сърцето на Лондон, Хайд Парк е с площ 350 акра, а Speakers Corner ( кътчето на ораторите ) е известен щрих в историята му – мястото / говорилня – темите са всякакви и всеки може да е оратор и да разкаже история.

екип на Кореспондент прочете по свой начин тази биграфична особеност_усещането за история и археология в родовата идентичност на твореца и комуникативния хоризонт в един централен европейски парк, станал географски избор на самия Кристо_да разположи пластиката си в Лондон. историята е път от думи и образи / те са разказ за живота_особеност на пространството като отражение на самите нас.

/

именно тук_

при мястото

за говорене_

7506 хоризонтално подредени варела, с тегло 500 тона са конструкцията, която изгражда Кристо в езерото Серпентайн в Хайд Парк_

за пръв път световният артист Христо Явашев реализира планувания проект с творба на открито и с такъв мащаб във Великобритания / наричат я Мастаба, което на арабски означава ‘ кална пейка ‘.
плаващата арт инсталация е висока 20 м, широка 30 м и дълга 40 м. и е с форма на пресечена пирамида, подобно на древноегипетска гробница.

Кореспондент избира да разкаже за Мастаба отвътре навън. Serpentine Gallery е пространството, в което Христо Явашев и Жан – Клод разлистват в погледа на многобройната си публика идеята, стъпките, светлината и приказката в една история като умножават реалността, природната среда с изразността като средство.

варелите са обект на вниманието на Кристо още от 1977 год. когато желанието му е да изгради Мастаба в Абу Даби, а с Мастаба в Лондон, както и с всички свои реализирани проекти, Кристо и Жан – Клод желаят да предизвикат личните представа, усет и въображение у зрителя.

Мастаба в Хайд Парк, Лондон е факт от 19 юни 2018 и ще бъде разположена в езерото Серпентайн за погледите на своята публика до 09 септември 2018г /

за Кореспондент_

Nikol Keserdzhieva, Лондон / юли 2018

Кореспондент Artspace Luna

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е banner-logo.jpg