Категории
ПРОСТРАНСТВА брой 1

Утро в градината на Хенри Мур_

фотонаратив:

Никол Кесерджиева Николай Георгиев

текст:

Антония Кесерджиева

Х е н р и М у р
е топъл човек.

природата му на творец е съчетала любопитството и радостта от света с мекотата на светлите му форми. приятелите му споделят за неговия интерес към всичко и всеки. отзивчив, отворен жизнен цикъл, посветен на природата и образованието.

снимка: Никол Кесерджиева

от къщата, в която е живял и работил / Perry Green, Hertfordshire,
60 км от Лондон /

Никол и Николай _
за Кореспондент

____

отдаден и посветен на преподаване,
в началото на 1930 година, Хенри Мур свързва работата си с вдъхновяващите го по това време срещи с Пабло Пикасо, Алберто Джакомети, Андре Бретон – миговете на ново съзерцание стават ключ и израз на несъзнаваното, на белега от чувствата, които крепят пейзажа в процеса на изграждане.

монументален и абстрактен_Хенри Мур рисува мекотата в пространството сякаш размества с невидима сила пластовете й, а те заживяват в поема за търсене, обич, намиране и очакване. форми на човешките преминавания_тихи и привидно спокойни в наратива си, а динамиката им впечатлява с фината и деликатна спойка.

г о л о т о т я л о е прозорец /
д у ш а т а е вятър, който го отваря_

Хенри Мур е роден във Великобритания.
днес, неговите скулптури живеят в градините по света /
като мостове и акорди на съвременността /
като личните й начини в търсене пулса на земята_ с тишината на формообразуване_

мястото, където е живял, вдъхновява екип на Кореспондент да създаде албум, в който съзерцателността и непосредствеността стават поле за среща с духа на артиста, дълбоко свързан както с творбите и работните стаи / ателиета, така и с природата_мащабна визуална платформа, която понася реалиите в скулптурни късове мощ и лекота_

натуралната пъстрота на пейзажа / мястото, където е разположена къщата / прозорците, от които надничат фигурите, сякаш изсипани дарове в чест на живота като начало и празник / просторът на ливадите, върху които монументалните скулптури са въпроси и отговори_всички тези въздействени пластове са парадигми_сетивни късове творческа реалност_ Хенри Мур е светъл поглед към модерния изказ в пластичността.

____

връзка:

https://www.henry-moore.org/

____

Кореспондент благодари за качествените фотоматериали на Никол Кесерджиева и Николай Георгиев!
септември, 2019

септември, 2019

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е banner-logo.jpg

Кореспондент

Artspace Luna