Категории
ПОРТРЕТИ ПРОСТРАНСТВА брой 3

Антони Тапиес_поглед и акустика / знаци на разбиране

Антони Тапиес _личен архив

фотонаратив: Никол Кесерджиева и Николай Георгиев

пространство: Фондация ‘ Антони Тапиес ‘ Барселона

текст: Антония Кесерджиева

за Кореспондент_

„Ако не мога да променя света, поне искам да променя начина, по който хората го гледат.“ Антони Тапиес

силата да създава реалност от смесването на форми и материи, знаци, късове предметна реалност_изграждат наратив / история / пътека_разкриващи таланта на творец, който не се интересува от декоративния характер на измерението, постановката, присъствието.

Антони Тапиес / Фондация Тапиес, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

и д е я т а_

идеята! парабола към ново пространство_

о р г а н и ч н о с т.

съчетаването и смесването на различни медии е характерът, с който Тапиес формира естетиката на преживяното време. роден в Барселона на 13 декември 1923 г.,  Antoni Tàpies Puig е наследник на жива културна семейна среда, будна за динамиката на социалните процеси в каталунския обществен живот. израства сред идеи и разговори, посветени на вкуса към живота. творбите на Дюшан, Кандински, Брак, Пикасо са първата въздействаща среща, очертаваща размаха на креативната му природа, вдъхновяваща погледа да създава и развива.

[култура]

[демокрация]

[свобода]

Антони Тапиес изгражда своя гледна точка_сплав на личните му естетически и обществени възгледи_като израз на доверието към идеологията на Сартр, жизнеността и философията на източната ценностна система. затова творчеството му е диалогично. то буди интерес и очертава значимостта на мисленето му, плътността на визуалния разказ, активно разкриващ фината философска интенция на артиста. Тапиес разговаря чрез творбите си, а самите му произведения са заредени със страст към експеримент и любов към въпросите за размисъл.

Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

любим и интригуващ автор, със специфичен абстрактен почерк, Антони Тапес е най – известният испански художник след Втората световна война, тълкувател и двигател на обновяващите процеси в Барселона. той е и сред основателите на Дау ал Сет / Седмото лице на заровете_първото художествено, културно движение, възникнало в Каталуния през 1948 г., родеещо се с представността и характера в сюрреализма и дадаизма_като настроения към света, одухотворяване на човешката история чрез свръхреалност и измислица, неяснота и загадъчност.

Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

като театър на парчетата и детайлите, магичността и недовършените разкази, приканящи в домисляне чрез тълкуването на всеки художествен знак.

А_ графичността на буквата А_ код за универсум. буквата А за Антони Тапиес символизира точката на универсалното като интуиция, въображение, енергиен потенциал, интерпретация. според неговата творческа интенция, човешкото познание се отключва от въображението.

през 70-те години, Тапиес претворява реалността под влияние на поп арта, включва в работите си гласа на каталунската идентичност и чрез културната си дейност призовава към автентичен живот. стига се до ареста му през 1966г. по време на разяснение на личната му знакова художественост, разчетена като критика над режима на Франко.

Антони Тапиес / Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева
Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева
Антони Тапиес / Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

Art Informel е движението, в което Антони Тапиес се изразява чрез съшиване на различни материи. нова съединителна тъкан, рефлектираща като ново парче земя, нова визия, нова понятийна система. Антони Тапиес вгражда предмети, мебели, щори и сенници_трансформира света като го идентифицира и определя като движещ се механизъм на личното мислене и идейността.

Антони Тапиес, фрагменти / снимка: Никол Кесерджиева

носител на будна обществена чувствителност, Тапиес се интересува от социалното значение на артистичността като език. чрез творбите си, той внушава разбирането си за живота, човека, социалната визия.

Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева
Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

графичният почерк е стиловата принадлежност на езика му в работата с книжните издания_уникални колекционерски произведения с текстове от Дю Буше, Бродски, Броса, Дайв, Дюпен, Фуа, Фремон, Гимферер, Гилен, Жабес, Местре Квадрени и др.

Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

както в живописните си творби, така и в есетата си, Тапиес придава духа на това, което го вълнува_пресечността на социалното с психологическото. как влияе свободата като рефлекс на творческата идея и мотивация. Тапиес претворява света на обикновеното като среща територията на възможното с невъзможното като представа.

Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

избира широтата на мащаба и успява да изгради в баланс предметния свят и тихия отзвук на отсъствието му. размерът на платната му внушава смисъла на свободата и постижимостта, а чрез полутонове и монохроматизъм_ тълкува техния знак. свързаността им отразява волята му да променя.

Антони Тапиес е артист на промяната, на нуждата от нови хоризонти, на полета да избира поглед и акустика в целостта на произведенията си / артистичния си живот като смисъл.

о р г а н и ч н о с т_

библиотека_Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева
2021_Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

„Ако не мога да променя света, поне искам да променя начина, по който хората го гледат.“ Антони Тапиес

през 1984 г, 61-годишният Тапиес основава Фондация ‘ Антони Тапиес ‘ в Carrer d’Aragó, Барселона / Каталуния. идеята на един от най – загадъчните и многолики артисти Тапиес е да представя изкуството като рефлекс на разширената духовна перспектива.

Фондация Тапиес, Баселона / снимка_брошура
10 януари 2021, Барселона, снимка: Никол Кесерджиева

Антони Тапиес напуска този свят на 88 години, като жизнената му история съдържа богатство от теми и творби_литографии, скулптури, текстурирани платна, колажи, графични и смесени медии, пространствени идеи, лекции, есета и духовни портрети в книги, социално – обществена дейност. истински достоен мислител чрез изкуството на формите, цвета и знака, Тапиес е особен род водачи в света на авангарда, основополагащото концептуално търсене в съвременното културно структуриране.

2021, видео_Никол Кесерджиева / Фондация Тапиес, Барселона

Фондация ‘ Антони Тапиес ‘ е огледало на творческия му замах. създадена от самия него, днес тя е събирателна територия за дух, изследване, интерактивни дейности. така желанието му да подпомага разбирането на съвременния човек_начина му на живот, това място в Барселона е особен център с културна мисия.

в месечните й програми са включени изложби, лекции, филмови фестивали, обучителни програми, дискусии, премиери на книги в библиотеката и работни срещи.

за вълнуващите си впечатления от преживяната среща с проницателността на темите, кодирани в изложбените пространства / Фондация Тапиес, Кореспондент благодари на Никол Кесерджиева и Николай Георгиев. голямата изложба е посветена на 30-та годишнина от създаването на Фондацията и е продължила до 06 юни 2021.

2021_Фондация Тапиес_30 години, Барселона 2021, снимка: Никол Кесерджиева

на 10 януари 2021_

при посещението си на изложбените площи във Фондация ‘ Антони Тапиес ‘, Никол и Николай разпознават въздействието на мощната, креативна енергия, изостряща вкуса към социалното като причина, втъкаването му в естетиката на експеримента и колажа. жива философия, изграждаща взаимоотношения с многообразието в съвременния свят. откриват я и в албума, и в принтовете, които купуват оттам _важен дух на продължение и ефективна връзка с Кореспондент_

[албум Антони Тапиес и принтове]_ могат да бъдат разгледани в пространството на Artspace Luna, ул. Лермонтов 41, Бургас.

Фондация ‘ Антони Тапиес ‘ _ днес_на 30 години /

https://fundaciotapies.org/en/exposicio/tapies-als-30/?fbclid=IwAR3ALeUW5gCWQtxv6eOFTBMafIt3_G3dqu2VBVodoG5CnWjiZqCodrIoUTY

колекцията снимки_предоставени от Никол Кесерджиева и Николай Георгиев включва и няколко кадъра, направени извън Фондацията_ скулптура_също дело на Тапиес с надслов_’ Поклон пред Пикасо ‘ , разположена в близост до един от парковете на зелена Барселона и изразяваща неконформисткото мислене на световния артист Пабло Пикасо, признателността към съдържателното му въздействие.

‘ Поклон пред Пикасо ‘ Тапиес_автор, Барселона 2020 /
снимка: Никол Кесерджиева
‘ Поклон пред Пикасо ‘ Тапиес_автор, Барселона 2020 /
снимка: Никол Кесерджиева
‘ Поклон пред Пикасо ‘ Тапиес_автор, Барселона 2020 /
снимка: Николай Георгиев

композицията_изграждаща скулптурното тяло, се състои от колекция мебели в стил Ар нуво / символ на буржоазното време, в което Пикасо е живял в Барселона /, приобщени от железни греди / внушавайки идеята за индустриалната революция, трансформирала Барселона по това време / и свързани с въже.

част от ситуираните мебели е покрита с голям бял чаршаф, върху който са изписани цитати от Пикасо_

[When I don’t have blue, I use red]

[No, art wasn’t created to decorate homes. It is a weapon of war, offensive and defensive, against the enemy]

[Когато нямам синьо, използвам червено]

[Не, изкуството не е създадено да декорира домове. То е оръжие на войната, нападателно и отбранително, срещу врага]

Антони Тапиес, снимков архив_автора

10 януари 2021

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е banner-logo.jpg

Кореспондент / текст: Антония Кесерджиева

Artspace Luna