Категории
ПОРТРЕТИ ПРОСТРАНСТВА брой 3

Шарлот Периан_предлага погледа като основополагащ креативен механизъм / в който тялото постига свободата си_

Шарлот Периан_личен архив

фотонаратив: Никол Кесерджиева и Габриела Фандъкова

място: The Design Museum, Лондон

текст: Антония Кесерджиева

юли 2021

Шарлот сгъва света в книга и всяка страница в нея борави с истината_как да пестим място и енергия, и да мислим умно във фрагментите на чистите линии, на цялото.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

Шарлот Периан_ името й принадлежи и се свързва с авангардните стъпки и посоки в архитектурата и дизайна от първите десетилетия на 20 – ти век.

стол / етажерка / тръбни стоманени мебели / ски курорт / фото разкази / моден гардероб /

спирки в ясното съзнание на една нова чувствителност, намерила начин в празнотата да разпознава обемите и да ги прибира навътре в семплостта на логиката и връзката им с естеството и природата. светът на Шарлот носи страст към човека_тя създава архитектура на свързаността. в почерка й откриваме емпатия, заради свързването на погледа с ума на друг човек /

Периан е носител и вдъхновител на новото усещане за дом. тя се стреми да подчертава и провокира хармоничните връзки на употреба в пространствата и техните функции.

наблюдател, откривател и създател, Шарлот започва пътя си на архитект и дизайнер с въпрос. отнася питането си твърде рано, едва 24 – годишна и не към кого да е. чувства се готова да посети ателието на Льо Корбюзие, където заявява желанието си да работят заедно. вероятно умението да споделя желанията си е част от визионерската й природа, непосредствена посока на мислител, съчетаващ реалния пейзаж с възможностите на ума, езика на креативността. нещо повече, тогава младата и непозната все още Шарлот, се среща с иронията на талантливия швейцарско – френски архитект и дизайнер, един от основоположниците на модерната архитектура Льо Корбюзие, когато се обръща към нея, откланяйки посоката й с неприкрито безразличие: ‘ тук не бродираме възглавници ‘.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

с рефлекс на пътешественик и нюх към движещото се тяло, експеримента, свободата в създаването, спорта_ Шарлот Периан пренася съществената си връзка_подвижността като мотивация за промяна.

истинският живот е самото движение_ а скоро след отказа си, Льо Корбюзие остава очарован при реална среща със стила и мисленето на младата дизайнерка.

фотограф, архитект, дизайнер, урбанист / Шарлот Периан създава своя азбука_

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

етажерката е своеобразна писта / опростена пътна карта / минималистична идея / пощенска кутия за многообразно намиране /

_две дълги линии с клетки, които могат да бягат в различен баланс, да надскачат времето и погледа, да се срещат и разминават. етажерката е ключ отвъд стената в един интериор. тя предизвиква погледа, емоцията, образността_ тя внушава желание за обновяване, стимулирайки смисъла да понася разместването_като удължаване на времето и пространството.

всички нюанси в начина на мисленето у Шарлот Периан са референции на гъвкавото преминаване в пейзажа_ градска атмосферата, планински хребети, личност и общество.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

изключителен житейски факт по неузнаваем начин преобръща нагласите и погледа й_ след активния период на съвместна работа с Льо Корбюзие и Пиер Женере в Париж, Шарлот Периан отговаря на мисионерската си природа да свързва, заради което заминава за Япония като официален двигател и съветник по въпросите на индустриалния дизайн в Министерството на търговията и промишлеността там, съдействайки за изграждането на нови модерни връзки между обществата на Изтока и Запада.

след пълноценен шестгодишен престой, работейки с идея за японския индустриален дизайн, повишаване на неговите стандарти, тя предприема пътуване / завръщане отново в Европа. създалата се вече военна обстановка възпрепятства желанието й и бива заточена във виетнамско селище, където Периан се отдава на тъкане и усвоява професионални тънкости в работата си с дърво. запознава се с дизайна на живеенето и попада на важна за нея книга, която оказва устойчиво влияние върху светогледа и работата й_ ‘ Книгата на чая ‘.

така както във всичко / професионална дейност, персонална идентичност /, Шарлот обича, а и съзнателно търси новите импулси, неизследваните територии, за да ги изпита и усети като своя лична идея.

[чаят е книга за любовта]

посвещава време и енергия да артикулира представите си, а заедно с това да създаде и изгради новата си публика, да формира усета й към това, което прави и от което се интересува. тя има дързостта да насочва, защото притежава убедителен маниер и индивидуален размах. модерен архитект и талантлив дизайнер, дейността на Шарлот е свидетелство за вътрешната устойчивост към идеята. любовта към детайла е интерес, смисъл, основа, история. начинът на опростяване на силуета асоциира практиката й със специфичен творчески характер_[взаимозаменяемост].

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

Шарлот Периан търси силата на ума във всяко движение_в прибавянето / премахването на ръкавите в конструкцията на дрехата тя открива гъвкава възможност за различност в най – семплите жестове.

модерна и необикновена, Шарлот Периан създава нетрадиционни прадигми в познатите и иначе традиционни за употреба мебели, интериорни кътове, пространства. разтваря нова идея в утвърдените хоризонти, превръща ги в знак за поглед отвъд видяното.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Габриела Фандъкова

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

The Design Museum, Лондон 2021 / снимки: Никол Кесерджиева и Габриела Фандъкова

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

[живот и лекота / надградена гледна точка]_

Шарлот Периан иновативно превръща реалността в ново емоционално общуване с познатата даденост.

промяната и движението я инспирират_

Периан спортува и пътува. непрестанно разширява полето на взаимодействие като мотив_между себе си / средата / общността.

[сглобките]_предложение за сглобяемост, свобода и функция

модулните трансформации в дизайна на мебели следват желанието й за многофункционално съгласуване с намерение, повод, реалност. всяка линия бързо преминава в нов ракурс_дали чрез разместване или друг цвят, Периан въвлича сетивността в изследователско изживяване_столът от бамбук е динамична сплав на волята за страст и разум в ежедневен план.

през 1928, в студиото заедно с Льо Корбюзие и Пиер Жанре, Шарлот Периан, само 25 – годишна, проектира най – проникновения си поглед в конструкцията на прочутия шезлонг. запазва волята и желанието за отдих, размишление еротика и вглъбеност. предлага погледа като основополагащ креативен механизъм, в който тялото постига свободата си.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

разговор_ почивка_ комфорт_ лична свобода_

шезлонгът на Шарлот Периан_ малка собствена стая / в която умът и душата се срещат насаме_ Кореспондент <03>

Шарлот Периан_ архитект и визионер_

[предлага погледа като основополагащ креативен механизъм, в който тялото постига свободата си]_ Кореспондент <03>

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева
Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

ски курортът Les Arcs в Алпите_проект и дизайн на Шарлот Периан от 60-те години става забележителен с иновативния си смисъл и естетическа присъственост. замислен първоначално като сбор от високи сгради, Шарлот намира елегантно решение в изцяло новаторски подход_чувствителността й да наблюдава фино и умно я подсеща да следва естеството на природния масив и въображението й моделира етажността / севера и юга, в нов силует_стъпаловидно преливане от ниско към високо. така визуалността облагородява и предлага по-хуманен израз, повече споделеност в качеството на обитаващи.

Шарлот Периан / The Design Museum / Лондон 2021, снимка: Никол Кесерджиева

Шарлот Периан_ предлага погледа като основополагащ креативен механизъм, в който тялото постига свободата си_Кореспондент <03>

за това въвеждане в света на авангардната творческа същност на Шарлот Периан_

благодарим на Никол Кесерджиева и Габриела Фандъкова, които посетиха Музей на дизайна / The Design Museum, Лондон през юли 2021. те предоставиха любопитни снимки, споделиха мисли и изживявания относно изложбата, за да споделим в Кореспондент <03> целостта на авторския ни материал.

благодарение на него ставаме свидетели на снимки, илюстриращи някои от най-известните й интериори, включително апартамента, проектиран за Salon d’Automne през 1929 г., проследяваме детайли и линии в ситуационната среда на някои от нейните мебели отблизо, като емблематичните Chaise Longue Basculante и Fauteuil Pivotant_

откриваме скици, снимки, албуми и прототипи, които хвърлят нова светлина върху нейния уникален творчески процес и нейното достойно място в историята на дизайна, заедно с произведения на нейни приятели, включително   Льо Корбюзие, Фернан Легер , офортите на Пабло Пикасо_

Изложбата е подготвена в сътрудничество със семейството и архива на Периан, и отбелязва 25 – годишнината от първата изложба на Шарлот Перие в Музея на дизайна през 1996 г.

Шарлот Перие се радва на дълголетен щастлив и пълноценен живот, споделен в смислите на творческите си хоризонти и непрекъснатото им разширяване. родена през 1903, тя е истински визионер с усет за интересното, авангардното и умното, хармонично живеене.

Кореспондент прие всички направени снимки от Никол и Габриела, както и новината за тази изложба като лична емоция и благодари за съдействието! ‘ Книга на чая ‘ остава като свежа метафора на умението да се живее чрез и за изкуство!

юли 2021

фотонаратив: Никол Кесерджиева и Габриела Фандъкова

текст: Антония Кесерджиева за Кореспондент

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е banner-logo.jpg

Кореспондент

Artspace Luna