Категории
ПРОСТРАНСТВА брой 4 други

LUX_нова вълна съвременно изкуство / Лондон

как визуалната реторика превежда езика на мултимодалните аргументи на реалността / светлина за близкото бъдеще_

приближаване / отдалечаване в обектива_

Кореспондент

медийни комуникации_

Никол Кесерджиева

текст_

Антония Кесерджиева

януари 2022

LUX_нова вълна на съвременно изкуство /

летящ скок в ново стратегическо бъдеще_

светлината и вътрешната логика на случващото се, проследяват силата_всяко нещо да бъде на мястото си и не съвсем.

LUX е събитие с друга въздействаща сила, на границата на две темопорални емисии_експериментът да бъдеш едновремнно тук и пренесен в друга перспектива. и то не заради мощната технологична компания, осигурила материалната база, а защото дигиталният език е извън кода на уловимото, материалното. защото идейната еволюция и социалното измерение в инструментариума на съвременното изкуство е_новата визия за света отвъд предметността.

дълбокото_

техно аудио внушения, присъщи на въображаеми планетарни емисии / визуални кодове, оптично уголемени и плуващи в танца на вълната анимирани скулптури / микс от образи, цвят в интензитет, хора и екрани, коридори с упътващи знаци, въздухоотводни тръби, осветени завеси, думи и текстове, изграждащи диалог между публика и артисти_електронен пулс / динамика в оборот_

високото_

изкуството е като вода, която проправя и намира свой път, следвайки силата си да енергизира живота със смисъл, да съобщава, да създава / да обобщава, като подсеща за важното, като разтърсва и обгръща като мощна космос вълна.

да, изкуството днес има нов път, но тук, в залите на 180 Studios в Лондон, експозицията LUX_нова вълна съвременно изкуство, разположена на огромна площ от сграда_в центъра на Лондон, характерна със своя бруталистичен стил, разполага идеята за другия ум /

умът на 21ви век докосва света, като го трансформира.

изземва функциите на движението като преместване в права линия, за да разиграе и въвлече в нова схема всичко познато_до неузнаваемост_от стрелките при входа, червените завеси и неонови реплики по стените на подземия, лабиринти и тунели, до момента, в който учтиво ни настигна сътрудник, упътващ движението на зрителите, с въпроса – ‘ разбрах, че търсите морето. ами то е просто горе! ‘ / ставаше въпрос за залата с вълната_творба на колектива a’strict_знаейки, че не бива да я пропускаме в процеса, а докато попивахме и дискутирахме в дълги интервали всяка идея, заедно с чувството за свечеряване, дойде и притеснението, че е възможно да остане невидяна … самото придвижване в това пространство, инспириращата атмосфера, хипнотичното въздействие, оставят вкус на ‘ нещо ‘ от Дейвид Линч и още от самото начало_чувството за нова сензитивна клапа, стартираща с първата стрелка, остана будно по време на пълното завъртане.

видове светлина, но с коя какво виждаме?

съвременният смисъл на щастието, по какъв начин се свързваме с него?

кинемтографски, тези мисли се свързаха в съзнанието ми и при преминаването от зала в зала, усетих, че всичко се гради върху идеята за фрагментарността на човешкото съзнание_как всеки от нас се фокусира върху определен сегмент, като го мултиплицира за определено време. след изчерпването му, избира друг и така винаги общият план му убягва_някак си остава изолиран от цялото. може би затова темата е именно_светлина.

осветяването_ цялото / свързаността / общото / всичко_ отразено във всеки

събирателното е верига от различни звена, а инженерно_ животът ни го поглъща и излъчва в различни цветове. светлината е фундаментална и основополагаща сила, конструираща реалността ни. всеки изгражда собствения си живот според това, какво вижда чрез светлината.

умната техника е хоризонт. зелената светлина и дигиталността са стратегическото мислене за новия ни, осъзнат живот.

светлина за близкото бъдеще_

какво ни казва LUX_

изкуството на новите медии изследва преместванията на човека в пространството / изследва как се променя човешкото съзнание спрямо дигитализацията / как изображението посредством компютър свързва реалното с фантазното и какво означава това за по- задълбоченото ни опознаване и разбиране_

дигитално-инсталационно изкуство / виртуална реалност

осъществява нов тип сетивна и мисловна реконструкция_ в мащабите на общовешкото_дава ни възможност да изследваме как режисираме и интерпретираме истинността навътре в съзнанието си, приканвайки ни да видим същността в друго зрително поле. отвъд видимостта. това, разбира се, въздейства по нов начин за сетивата ни, внася ново усещане, изгражда нов тип синаптични контакти и вероятно нервните ни клетки се свързват в мрежа от друг характер.

такъв тип изложби създават нова история за възприемане и тълкуване на познатите_причина / следствие, обогатявайки връзката с нов зрителен модел.

гледане / свързване / възприемане / осъзнаване /

една вълнуваща работа_на Universal Everything / Transfiguration 2020, която бързо става любима_ възникнала идейно още през 2011 в Париж, арт колективът преработва оснвата й, за да сподели с публиката на ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ преобразуваната й форма в пресечност на въздействаща визия, перфектен аудио дизайн, ударна мощ на общата енергизиращата сплав_видеото среща с непрестанно движеща се фигура, преминаваща по посока_универсалното време / през различни фази и състояния / в различни смисли и подобия.

тази снимка е благодарение на Universal Everything studio

Universal Everything / Transfiguration 2020

сибирателен образ на формата живот фокусира върху преобразуването на фундаменталното_ тялото и неговото движение. дори не се замисляме за мястото и целта, към които е устремена гиганстката фигура. достатъчно е равновесието, внушено чрез основата_земя и щом я има, същественото е движението. преминаването през огън, вода, лава, камък / неспирното движение провокира мисъл относно свързаността_ причина / следствие, взаимопораждащата им сила в живота_това, към което вървим, е онова, което сме. времето е наш дом, а ние се променяме в търсене на конкретните му_образ и същност.

творчески директор_Мат Пайк
анимация_Крис Пери
звуков дизайн_Саймън Пайк

кредит_Universal Everything

какво виждаме чрез светлината?

в LUX тя е енергията. от водата, небето, природата, ума. и в диапазона на яркостта на цветовете до пълното им избеляване, LUX сигнализира, че дори свободата да виждаме света в цвят също е въпрос на взаимност / зеленото е цвят, защото е смес от други цветове!

многоканалната видео инсталация на арт колективa Random International представя новата работа Algorithmic Swarm Study / Triptych, като изследва движението на групата, инстинктите и стадното поведение, което не допуска отклонение от цялото.

стилизираните изображения в работата на корейския колектив a’strict_Morando представя цикъл огромни божури, които следват живота, разгръщайки формите си постепенно. техният втори план_минималистичен характер на скенер изображението им реализира темата за привидността и продължаването / неспирността в начало_край_и пак начало.

за ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’, Карстен Николай реализира мащабен проект, в който звукът се изразява в цвят, като го превръща в светлинна скулптура. Карстен е световен артист, базиран в Берлин, воден от смесването на изкуство с наука и експеримент. в артистичната си дейност, това свое търсене изразява чрез набор от математически връзки, посредством които конструира нова сетивна вълна за своите зрителите.

‘LUX: New Wave of Contemporary Art’,
Карстен Николай ‘ Едноцветен ‘
снимки_Антония / Кореспондент
‘LUX: New Wave of Contemporary Art’,
Карстен Николай ‘ Едноцветен ‘
снимки_Антония / Кореспондент

Кореспондент откри и друга важна характеристика за автора от Германия_Карстен Николай е един от ярките двигатели в полето на електронната музика. той композира в чистата гама на рафинирания, редуциран до знак звук, а чувството, което носи музиката му се разпознава с минималистичен вкус към естетиката на севера, лаконичността на ударния, ясен, истинен звук, отключващ сюрреалистично изживяване в посока на психеделичното като рефлекс_в обяснение за несъзнаваното. споделяме силно завладяващата музика, създадена от Alva Noto / псевдонимът на Карстен в музикалното поле /!

вълната_

аудио визуален ритъм, мулти-сензорна инсталация на a’strict_ какво очакваме от живота / границата_бряг / вода, преодоляването й в мисълта чрез преработване на страха в поглед навътре. едно ‘ потяпящо ‘ изживявяане, което преминава през сетивата, за да ги срещне в обща стая с изненадата / нова визуална реторика.

180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22 /
a’strict / Starry Beach
снимки_Антония / Кореспондент
180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22 _a’strict
снимки_Антония / Кореспондент

сюрреалистична среда_ мулти – сензорната видео инсталация Starry Beach на южнокорейския арт колектив a’strict, чиято премиера е била още през май 2020, по време на пандемията.

мащабната работа на Es Devlin, Blueskywhite, в която небето от синьо става бяло – дава прочит на емоционалната ни свързаност с природата. всяка изречена дума променя света в съответния ритъм, нюанс и всичко това се отразява в смисъла на персоналните човешки връзки, каквито изграждаме с действията си. а и в сложния характер на социалните взаимоотношения, свързаността ни, глобалното затопляне, и всички поражения за планетата ни, произтичащи от действията на хората. творбата коментира изчезването_ ‘ край на синьото небе ‘. изградена е в две части:

1_стих на Байрон от 1816г ‘ Тъмнина ‘, която отправя зрителя в светлинен тунел с дължина 24 м. стихотворението е писано по време на газовото изригване на връх Тамбора, последвано от затъмняване на слънцето и температура около 3 градуса ‘ годината без лято ‘ / необикновените червени залези от това време са документирани в творбите на Джоузеф Търнър, известен като художник на светлината /.

180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22 /
Es Devlin / Blueskywhite снимки_Антония / Кореспондент

2_мащабни светещи панели, които модулират прехода за зрителите, като визуализират изчезването на синьото небе / претопяването му в равно бяло поле_резултат от гео-инженерната дейност, която предизвиква глобално земно затопляне.

Black Corporeal / Between This Air

Julianknxx размишлява върху гласа на тъмнокожите, чувството за принадлежност и ритъмът, който потапя в история на дишането като болка_най-важната болка в този свят_да не бъдеш. мултимедийна инсталация, изградена от седем широкоформатни екрана, в която всеки щрих е превод в самостоятелен екран_чрез приближаване в близък план, работата среща очите на болката_’Дишай! Дишай!’. силна творба на Julianknxx , която обръща внимание на психиката на тъмнокожите хора по света, правейки връзка с дишането като процес извън пулса на дробовете_всичко онова, което поглъща цялостното съзнание.

авторката, която открих за себе си и реших да следя, за да изследвам релефа на философските й внушения е Hito Steyerl, доктор по философия, художник, професор по експериментално, кино / видео / документална есеистика.

‘Това е бъдещето’ Хито Щайерл / 180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22
снимки_Антония / Кореспондент

‘ Това е бъдещето ‘ , творбата на Хито Щайерл_ носи в себе си още в самото заглавие пресечността на настояще и бъдеще.

‘Това е бъдещето’ Хито Щайерл / 180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22
снимки_Антония / Кореспондент

бъдещето винаги потегля от последните спирки на настоящето като линия. то тръгва и се произвежда чрез динамиката и конструкта на статуквото, сатиричността_ иначе как бихме го класифицирали като видоизменена същност на реалността? изследваща медиите, технологиите и движещите се изображения, Хито Щайерл показва своята видео инсталация ‘ Това е бъдещето ‘ и поставя въпроса за изкуствения и естествения интелект.

светлина за близкото бъдеще_

13 октомври – 18 декември / в последствие удължена до 20 февруари 2022 / в 180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ обединява 12 от най-известните медийни артисти и колективи по света / творци, работещи с най-новите аудио-визуални технологии за създаване и изживяване на нова реалност_ Рефик Анадол / Дже Баак / Сесилия Бенголеа / Цао Юси / Ес Девлин / iart / Джулиан Knxx / Карстен Николай / Random International / Хито Щайерл и Universal Everything.

имърсив дигитален проект_ в присъствието на 13 мащабни инсталации, произлезли от съвременните дигитални технологии, които използват изкуствен интелект, генеративни и интерактивни алгоритми, обемен звук и оптична илюзия, за да създадат нов вид артистични преживявания.

билетите бяха в продажба още от август, но заради наличието на други ангажирани позиции и други планувани изложби, екипът на Кореспондент успя да реализира посещението си по време на удължения престой на LUX_ 07 януари / 20 февруари 2022 / , така че_ благодарност за януарската възможност!

180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ Лондон_21 /22
снимки_Антония / Кореспондент

нова вълна на съвременно изкуство! това е нашият избор!

изложбата_ курирана от SUUM Project в сътрудничество с Fact и 180 Studios в Лондон, Великобритания и спонсорирана от LG.

интересното за екипа ни бе да потърсим_ каква е ролята на дигитализираната представа в общата култура на възприемане и интерпретация. мен лично ме занимава и вълнува въпросът_как може да се изразява съвременният артист, възможностите и силата на внушение в работите му в стремеж към равновесие и при пълна липса на материални средства .

в края на изложбата, чувството те води или да побегнеш бързо или да притихнеш в мислите, насочени към ‘ фискалното ‘ в личната ни етика и политика към_ време / място / хора / взаимодействия.

LUX създаде революция в мислите ни, като предизвика нови образи в система от изкуство / технологии / наука_в общо стратегическо бъдеще за управление на сетивата ни чрез ума на новите ценности.

за да изградя този анализ_към личните си усещания, предизвивикани от изживяването по време на изложбата, прибавих и изпитах знанията си за видовете синапси в нервната система на човека. подготвях се дълго за този текст, а по време на престоя си в Лондон, при срещата ми с тези инсталации се провокира желанието да потърся информация за невронните контакти, след което тълкувах как всичко е въздействало върху емоционалната ми основа, за да го погледна чрез личната си интерпретация и нагласа. чувствах се в подем още по време на потапянето, тъй като търся и се интересувам, най-вече приемам, а и обичам този език_дигиталността / електро вълната / техно звука / смесената медийна дълбочина с релефа на лайтбокс техниката за манипулиране на обектния свят / как всичко това дефинира нас самите и как разгръща концепция за изживяване, надграждане на идеите ни – от новите импулси на създаване до новите екосистеми във въображението и свързаността. на излизане се погледнах, за да се убедя, че цветът на ирисите ми е същият / поне това?

снимки_Антония / Кореспондент_
180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’
Лондон_21 /22

коментарът ни в Кореспондент относно LUX_

светлината е новият живот между изкуствен и естествен интелект /

_интерпретира с нови средства_ темата за промяната в наратива чрез времето като начин на общуване_сред обществото, социалната среда / като климатична развръзка, белязана от човешката свръх консумация

_предефинираната роля на визията_чрез сценичните /театрални изкуства / размитите пространствени белези между фикция и реалност_дигиталността в обемни звуци

180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’
Лондон_21 /22
снимки_Кореспондент

Кореспондент присъства в средата на 180 Studios, ‘LUX: New Wave of Contemporary Art’ , за да преживее мащабността на истински съвременен визуален пърформанс, организиран от световни медийни артисти и колективи по света, работещи с най-новите аудио-визуални технологии за създаване и изживяване на нова реалност, в който светлината е домакин_ дълъг процес, в който всяко образно видоизменяне води до нов зрителен ъгъл при всеки артист, а за публиката_да се учи да живее в стратегическата промяна за разумно равновесие.

съзнанието запазва обобщения и уголемен портрет на цветето_не само като природна даденост, а като идея, генерирана от друга реалност_символ на поникването, кореновата система, пренасяне на информация чрез почвата / влагата / въздухът, светлината. светлината определя живота, тя го дефинира, а чрез цветята / като прототип на човешкото присъствие го пренася в космоса_

снимка_Антония / Кореспондент
Лондон / януари 2022

текст_Антония Кесерджиева

комуникации_Никол Кесерджиева

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е banner-logo.jpg

Кореспондент

correspondentluna.com

Artspace Luna