Категории
ПОРТРЕТИ ПРОСТРАНСТВА Погледи брой 5 други

пак разкажи_

от Антония Кесерджиева

снимки: Кореспондент

Истанбул, 2016 снимка: Кореспондент

пак разкажи, Стендал – колко пъти публиката аплодира ‘ Крадливата сврака ‘ ?

и Росини нека знае – вчера приятелка ми описа най – поетично осъществения спектакъл, 200 години след премиерата му! като сестра на мигове, в които има огън бе този разказ. търсех, ровех и не откривах в паметта си подреден сюжет. затова слушайки я, си представях поле с детелини, онзи растителен вид, който се лута между трилистен и четирилистен смисъл, между щастието и фуража.

притихнала на завет, скрита от свободата на думите, свраката дочула разговор, от който й станало ясно, че намирането на четирилистна ще й донесе онова, от което единствено си нямала –

щастие.

Истанбул, 2016 снимка: Кореспондент

полето било безкрайно в очите на търсаческата й страст, но бързо избрала лудостта – ще откъсна всичките, за да имам и нея.

крадливостта била без умора, а крилете й – не като другите.

без да вдига дори за миг главата си, отскубвала почти с корена всички едри, сочни, зелени стебла и листа.

така била увлечена да има!

а, то… щастието било тихо и невъзможно да бъде откраднато, тъй като било малко и нямало място сред големите, които свраката мислела за дом на това, което преследва.

така се разминали – малкото, което е много и желанието за голямо и повече, което е нищо.

Стендал обичал и ценял музиката на Росини! написва пълна негова биография и както над повечето си текстове, поставил и тук мотото ‘ За малцината щастливци ‘ . благодарение на този щедър разказ и на образа на свраката, който доших с мои конци, вместо с ноти, докоснах мисълта_че човек не може да открадне онова, което не може да има. както и не може да има онова, което е откраднал.

някъде в Истанбул, снимка: Кореспондент, 2016

Кореспондент

correspondentluna.com

Artspace Luna