Категории
брой 6

сигурно всяка круша помни своето дърво

от Антония Кесерджиева

снимки_Кореспондент

поглеждам на техно_ритъма като на дългите ръкави на блуса_ в бързането му за среща_ с някого, някъде /

отпивам от гривата, която плува във въображаемо пространство_наречено от някого елха / пристигам_ тайно видимо_

упътване за сглобяване на празник

събитието, чрез което се вгледахме в миговете, обогатяващи преживяванията ни през 2022 година в Artspace Luna нарекохме [ упътване за сглобяване на празник ]

защо сглобяване, защо упътване, къде е празникът в упътващите стъпки около едно лично сглобяване?

все детайли, напомнящи въпросителното търсене на посока, различна от всепризнатите, приети мотиви на празничността.

в пространството на ул Лермонтов 41 пейзажът бе познат и все пак, в атмосферата, както и в гънките на познатостта деликатно наднича по-скоро идеята_разбиране за празник.

[ упътване за сглобяване на празник ] в Artspace Luna

елха, изградена от фотографски късове, изобразяващи ледените коне на Жил, спускащи се в линия окачваща система при тавана / леко поклащащи се снимки_вертикал / дори въртящи се в различни посоки поради топлата въздушна струя в пространството.

ледени коне / в Artspace Luna / това е елхата ни_декември 2022

конете са живи_в страст, темперамент и дълги години любов. свободата им говори през приятелство, приятелството_за вкуса на онзи внезапен вятър, развил инстинкта им да будят изгреви_

благия поглед на леден кон_основополагащ ствол на вечнозеленото дърво

някои казаха: _годината ще е плодовита / други_динамична / трети отбелязаха: _година на приятелите.

освен с присъствието си в пространството, понякога авторските идеи биват допълнително обозначавани чрез черти от характера им, но и предизвикани от щастливата си среща с важното за екипа_да научава. както за знаковата им идентичност, така и посредством контекстуална връзка с произхода и битието на творби, създадени от други артисти, присъстващи в експозицията на Artspace Luna.

така например пластичната работа на Димана Латева ‘ Черно море ‘, изградена от сапун и лук, показана за публика само месец преди това, експонирахме в общо семантично звено с чашите от стъкло на Елизар Милев, при които вътрешната динамика е в съчетанието – дизайн мотив и геометрия, свързани с тялото на една бутилка.

при така изградената свързаност се замисляме за стъклото / морето / пясъка_ разпознаващи езика на употребите в съвременното ни живеене, както и начините на въздействие_с какво личният ни микрокосмос благоприятства макросвета_достатъчна ли е естетиката като диалог със света около нас, възможно ли е да променяме средата, в опита си да разширяваме умения чрез рециклиране, успешно намиране на повторната употреба като връщане на обекта отново за живот през нови форми / обстоятелства / визии.

скулптура_Черно море / автор_Димана Латева / в Artspace Luna / витрина

разказването на тези три истории_ фотографии на коне / стъклени чаши / скулптура Черно море, обяснява истинската ни вяра, че празникът е в споделянето на мигове, в чиито кодове през годината сме намирали своеобразен отпечатък на добра практика, откроена кауза, важна поява на добре съхраняван обект.

в Artspace Luna [ упътване за сглобяване на празник ]

това изгражда празникът като въпрос_върху какво да се концентрираме и какво да ни обединява. това дефинира опита ни да разпознаваме празника като вътрешно събитие на осъзнатите ни избори, обговарянето им успоредно с идеите, които предстоят да се родят от срещата, след подреждането на обектите в интересен порядък.

желанието ни_идеята ‘ упътване за сглобяване на празник ‘ да превърнем в линия от авторски обекти, съчетани с изненадващи формули на присъствието им, обединяващи погледите в усещане за среда, в изследване на новите настроения към традиционните представи.

[ упътване за сглобяване на празник ] и благодарността в авторски знаци /

присъствието на книга_

по естествен начин структурата на книжното тяло ‘ Идеи за носене ‘, обединяващо проекти за концептуален български моден дизайн на Фондация Иван Асен 22, деликатно задвижва вкуса ни към авторски създадените визуални линии, оцветяващи различни аспекти от модерността с присъщите й важни жизнени процеси_авторски проекти, реализирани в последните 10 години в дизайнерската платформа за концептуален български дизайн.

модата най-вече като любов към живота. формите й запознават с начините ни на живот, конкретните му прояви, средата, другите, емпатията, преживяването на любовта на другите, с които се разминаваме по пътя.

дългото пътуване на употребата до новия й прочит_рециклиране в осъзнатия диалог_ изкуство / дизайн / битие

_присъствието на списание Култура_броеве /

_представяне на списание ТАНЦ_броеве /

_бижута от сребро_линия квадрат /

_авторски картички_пожелания /

[ отиването и връщането ]

разгледахме двете точки като лично усещане за време и го интегрирахме в позициите на думите_тези, с които си пожелаваме.

празникът е и в този тип усвояване на време_ нещо си отива, за да дойде ново / това е танц_за граничността и светлостта на миговете, свързани в целостта_ да бъде / да бъдем_потърсена чрез наричането на благопожеланията_рядко използвани думи и процеси на създаване на парадигми с тях, равни с обновяващата сила на интимността на чувствата ни.

Бъдни вечер / Рождество / Нова година_дух и откровение / Artspace Luna / гости / камерна среда_

диалогизирането_ дали смисълът от думите в ‘ късметите ‘ не е повече за пишещия ги, отколкото за този, който прочита думата, измислена от свързването на минало с бъдеще.

фигурата на измислящия късмети е силна с отправната проекция за ‘ чудо, проектиране на чудо ‘, привикването, свързването му с календарния знак през образността на дух и бит.

така, заради есенцията на вложените усещания на пишещия пожелания, всяка [ баница с късмети ] има свой специфичен вкус_някъде богатството е равно на притежания / другаде_животът е скромен, душата_богата.

[ упътване за сглобяване на празник ]

на снимката_’ Поставка за бутилки ‘ / 1914
Марсел Дюшан

мисловният вкус към съчетанията, посветени и предоставени на гостите ни, за откриване и разглеждане в този период, бе под въздействащата снимка на творбата на Дюшан_ [ Поставка за бутилки ].

По-късно в брой 6 / Кореспондент ще разкажем за важността на Марсел Дюшан в търсенията ни, а сега е достатъчно да напомним това, че именно Дюшан променя ролята на художника в креативния процес. той настоява тя да бъде свързвана с акта на създаване на идеи, като се разграничава от тяхната материална същност.

в Artspace Luna [ упътване за сглобяване на празник ]

____

[ от 07 до 30 декември в Artspace Luna бяха аранжирани / донякъде скрити / авторски произведения, предизвикващи истински човешки чувства, разпознавани до момента като желания_
с тях всеки гост изгради могъщата си елха, за която освен въздух и светлина, беше нужна и вода от въображаем кладенец.

_фотография / дърво / принт
_метал / порцелан / керамика
_нов брой Кореспондент
_концепция_книга_бълг. / англ. /
_пожелания / стъкло / списания

Кореспондент

correspondentluna.com

Artspace Luna