ДАЛЕКОГЛЕД [podcast]

колекция епизоди, които срещат и обговарят личните опити / новите мисли на творци и професионалисти, тяхната подвижна среда, мотивацията им отвъд стереотипното.

епизодите стават израз на диалогичността през камерното – истории, погледи и преживявания, чрез разговорна форма, многообразни гледни точки, тълкуване на творби и контекстуални фрагменти_ как носителите на новото; младите, родени в Бургас или такива, които усещат града като свой дом, тълкуват връзките социум / изкуство / култура / психология / комуникация / личност / солидарност.

разговорите се подготвят и провеждат в галерийното пространство Artspace Luna на ул Лермонтов 41 в Бургас. гости в подкаста са енергични, будни хора с идеи, поканени от Антония Кесерджиева. 

Далекоглед ще среща и запознава с тях през септември, октомври, ноември, без предварително фиксирани дати, с цел запазване и стимулиране на спонтанността, и очакването в процеса на обмен със слушателската аудитория. Далекоглед е част от иновативните идеи на екипа на Artspace Luna да приобщава нови публики – с ново съзнание, личностна мотивация, нова свързаност с градските и културни процеси. като подкаст за новото мислене, Далекоглед дава път на самооценката, копнежа, самочувствието у младия човек / очертава възможност за формиране на ценностно базирана общност.

първите шест епизода в Далекоглед са финансирани със съдействието на Община Бургас по програма за съфинансирани културни проекти 2021.
визуалната комуникация / графичната идентичност / звуковата адаптация са създадени от Антонио Кесерджиев.

ДАЛЕКОГЛЕД [ начало ]
[ през август и септември случвахме нещата в невидимата зона, предстои да ги проектираме във видимото, за да чуем гласа им _ ускоряване на частиците и сглобяване на частите в цяло_ ] октомври / ноември_ случаят Далекоглед. диагноза далекогледство_
ДАЛЕКОГЛЕД [ 01 ] Философия на мига / с Елена Маринова
в първи епизод на подкаст Далекоглед се срещаме с 20 – годишната Елена Маринова от Бургас, студентка в Консерваторията за танц и музика в Лондон – Trinity Laban. Елена разказва как танцът формира най-добрите й избори и чрез тях осъзнава живота си като постоянно търсещ и вдъхновяващ се човек. личните позиции в умението да вниква, тълкува и разказва са част от споделеното в епизода, насочващ към мига и неговата философия. споделеното в епизода се оглежда в съвкупността от малките камерни състояния на сетивността, чрез които желанията формират представи, а копнежът тръгва в изследване на емоциите като история за личен свят.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 02 ] Психология на доверието / с Божана Славкова
втори епизод на подкаст Далекоглед ни среща с Божана и личната й география от търсения в изкуството. Тя размишлява за смисъла и доверието в новите модели на общуване, кое я вдъхновява да разкаже важна история в инсталация с дървета.
17 – годишна, с очи на внимателен наблюдател, природно сетивна за човека и неговите действия, Божана споделя живота си като свързаност_в поезия, кино, музика, пътувания, личностни позиции.  разказва за това – какво стои в основата на човешкото възприемане за бъдеще и смисъл. говори спокойно, тихо и уверено, защото е разпознала най – истинските празници в будността на натуралните идеи.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 03 ] Думи / Визия / Ритъм / с Веселин Геренов
в трети епизод на Далекоглед гостува Веселин Геренов, който чрез споделянето на опит и лични истории ни запознава с живописна градина и възможните й пресечни гледки_Варвара / Бургас / София / Екс-ан-Прованс. в страстта му към книги и кино, преводът е живата прозорливост към честите му пътувания_навътре в себе си и извън родината. споделя за интересните си откривателства в интеракцията с малки книжни форми, за диалога и начините на изразяване като гост в други проекти на Artspace Luna, за топлата си връзка и усещането си за среща и обич. като преподавател, той тълкува вкуса на думите, които не подлежат на замяна, подсеща кога и как визуалността може да бъде пристан за мига и секундата, като претворява пространството в баланс за литература.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 04 ] Философия на мига / с Вили Прагер
култура за танц_
в четвърти епизод на Далекоглед_подкаст за виждането и новата мисъл, срещата ни с Вили Прагер очертава хоризонта на сливането_град и хора. философия на мига е темата, с която той отключва врата към личните си изживявания, за да сподели по какъв начин усещането за време очертава духовните ни пътувания и кога близостта може да се нарече сцена за живот. поведението на жеста като нова категория обществен рефлекс_танцовите спектакли и вживяването на публичността.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 05 ] Психология на доверието / със Симона Кабадова
пети епизод на Далекоглед поставя свързаността като път към доверието.
[ психология на доверието ] и Симона Кабадова_ архитект, съосновател на 5Ателие/5Архитекти. кои са местата, в които градът дискутира връзките_природа / мислене /  емоции? играта и пространствата за игра_възможно ли е приятелството в професионалните екипи да е доверието, което учи на нова архитектурна сплав в междуличностните отношения, поставя нов тип заедност в преодоляване на граници? Симона е от Бургас, живее и работи в София.  в Далекоглед разказва за естествените копнежи да се общува, за менталните нагласи_как животът в един град  провокира споделеността между общностите, креативната воля в ежедневните дейности и детайли. открива близостта между хората и сградите като ритъм, който влияе върху чувствителността на възприятията_търсене на контакт или усамотение / срещането, отиването, връщането като език, който обживява всяко пространство по специфичен начин. затова споделя и за проектите, по които работят с екипа като за вълнуваща динамика от непрестанно развиване, обединяване, обновяване.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 06 ] Думи / Визия / Ритъм / със Самуил Кехайов
шести епизод ни запознава със Самуил Кехайов. роден в Пловдив, живее в София, а какво го свързва с Бургас ще разберете като изслушате докрай разговора с него. комуникативните среди, в които се реализира професионално са: диджеинг, културен мениджмънт, мениджмънт и организация на музикални събития,, музикална продукция / автор на текстове, графичен дизайн, музикална журналистика. той е и колумнист във Фонотека Електрика_българска онлайн медия за електронна музика. епизодът се базира върху динамиката на вътрешните търсения и благозвучието на пресечните им точки_звук / визия / думи какво означава ритъм за човек, който гради представи за места и хора чрез музиката, която избират да слушат / как я възприемат и преживяват? клубовете / градските хоризонти / на какво може да прилича една музикална линия / какво предлага морската градина в Бургас, след републикански велопреход / природата на естествения усет да съчетаваш в ритмични кодове  /  звуците от целия свят могат да разкажат пълнотата му в един единствен сет. а отражението му превръща всичко в изненада, защото диджеингът е  изненада – един  разговор за проникновената връзка_пространства и култура / места, темперамент и характер.
ДАЛЕКДАЛЕКОГЛЕД [ 07 ] Думи / Визия / Ритъм / с Елисавета Ангелова / ELVYAN
родена в София, където живее и твори. тя завършва текстил в Националната академия. създава творбите си, експериментирайки първо сетивно, след което се задълбочава в структурата им – като баланс между естетика, материи, синхрона между частите и средата, в която ги разполага.
Елисавета Ангелова / Elvyan споделя за страстта си да изследва как пространствата създават контекст и как той резонира на възприятията. коментира миговете, в които идеите срещат оценката и кога това е мотивиращо условие да търси и създава новото с разнообразни средства. в [07] епизод на Далекоглед, Елисавета / Elvyan ще предложи своя прочит в поле от взаимодействия и начини на тълкуване_вечерта е жива, Елисавета обича да мисли докато се движи, затова срещата ни е на открито, дочуват се градски шумове от любимите й места, а чрез знаците им улавяме усмивката_в очите и душата й.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 08 ] Философия на мига / с Нели Митева
природата / нейната сила и как свързаността се оглежда в креативността на дизайнерската й дейност. личното й усещане за Бургас, за връзката – място, спомени, въображение. Нели Митева.
в епизод [08] на Далекоглед тя споделя и за умението на Япония да предлага и обновява житейския дух чрез жест, дреха, внимание – по какъв начин това  вдъхновява работата й_ в разказа й откриваме настроението от срещите, в които светът на дизайн модата преминава от визия в концепт, как чрез нюансите и образа на дрехата, човек изразява / допълва / внушава или просто дава израз на индивидуалната си воля за живот. Нели Митева е създател, артистичен директор на „Иван Асен 22“– концептуална  дизайнерска платформа и куратор на концептуални модни проекти.
ДАЛЕКОГЛЕД [ 09 ] Философия на мига / с Дара Дочева
в [ 09 ] епизод Дара Дочева разказва за необикновеното в привидно ежедневните неща, за малките и важни промени, които може да осъществява, доверявайки се на импулса да търси повече от един начин / посока / средство; на широтата в благодарността като чувство и перспектива, които я окуражават да мечтае и да изпитва увереност, защото споделя времето си с интересни, активни и умни хора_личности с каузи.
Дара е от Бургас, през 2022 завършва Немска езикова гимназия. обича да пътува между Бургас и София в изследване на пространствата като вътрешен баланс, изживяване и многообразен фотографски спектър. участва във фотографски срещи, дискусии и проекти в пространства за изкуства, кино класове, част от филмови фестивали, доброволчески инициативи. на прага на важен за личния си живот избор, в разговора за Далекоглед, Дара очертава формирането на характера и светогледа си като маркира важните си наблюдения от срещи,  различни акции в тълкуване на персоналната си представа за ред и време_ фотографското изживяване, архитектурата като представа за иновативен съзидателен труд с нова визия и послание, мигът като философия, в която търси път и разбиране на другия, другите, външния свят_